Wandelcoaching


Wat is wandelcoaching in de natuur?

Wandelcoaching is een vorm van coaching, waarbij je al wandelend de natuur in je opneemt via jouw zintuigen. Je wordt je bewust van je lichaam in het hier en nu en leert te luisteren naar de meer en minder subtiele signalen van je lichaam. In de kern gaat het om bewuste ademhaling en de focus verleggen van je hoofd naar je lijf. Door de rust en stilte die je ervaart, leer je te zien wat op dit moment echt belangrijk voor je is, waardoor je gezondere keuzes leert maken.

Lees hieronder verder over de voordelen van wandelcoaching in de natuur.

De inspirerende krachten van de natuur laat je hun werk doen tijdens de coachsessies. Als wandelcoach loop ik letterlijk en figuurlijk met je mee en ik help je bij het vinden van passende antwoorden op jouw vragen.
Zowel de natuur als je lichaam zijn een prachtige spiegel om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en verlangens. Uit de natuur zijn waardevolle lessen te leren, zoals meebuigen, loslaten, de balans houden en niet oordelen.
Wat je ervaart tijdens de oefeningen koppelen we aan je coachvraag. Je gaat je vraagstuk anders bekijken, anders ervaren en daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden en beweging. Je ervaart meer balans en creativiteit.

Waarom wandelen?

Wandelcoaching kent een aantal belangrijke pluspunten ten opzichte van traditionele coaching:

De natuur
Wandelen in de natuur heeft een kalmerend effect en helpt om gevoelens van stress en angst te verminderen. Dit kan jou helpen om meer ontspannen en open te zijn, waardoor je je meer op je gemak voelt om persoonlijke kwesties te bespreken en nieuwe perspectieven te overwegen. Het geeft ruimte om samen de diepte in te gaan.
In de natuur worden je zintuigen extra geprikkeld. Je ervaart je lichaam, terwijl je gedachten meer naar de achtergrond verdwijnen.

Bovendien is wandelen in het bos heilzaam vanwege de grote hoeveelheid fytonciden. Dit zijn natuurlijke oliën die bomen en planten afscheiden om zichzelf tegen virussen, bacteriën en schimmels te beschermen. Ook dienen deze geurstoffen als boodschappers tussen de planten onderling, je kunt ze ruiken als je in het bos loopt. En als wij deze stoffen inademen, werken ze ook voor ons beschermend. Vooral naaldbomen geven deze natuurlijke oliën af.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van fytonciden op ons immuunsysteem. Het inademen ervan activeert je immuunsysteem. Het verlaagt je stresshormonen en activeert je parasympatisch zenuwstelsel, wat een positief effect heeft op rust en herstel.

De verandering van omgeving
In de natuur ben je er ‘echt even helemaal uit’. Hierdoor neem je makkelijker afstand van de dagelijkse beslommeringen en patronen. Het kan jou helpen om los te komen van de stress en spanning die je in je normale (werk)omgeving ervaart. Je krijgt meer rust en ruimte in je hoofd, waardoor je je beter kunt concentreren, vrijer en helderder kunt denken en makkelijker beslissingen kunt nemen. De stilte creëert ruimte in je hoofd.
Een coachgesprek in een wisselende natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat je inzichten beter kunt onthouden, waardoor de inzichten ook beter doorwerken.

De fysieke activiteit
Wandelen is een fysieke activiteit die de bloedcirculatie en de ademhaling verbetert. Het helpt jou om je energieker, minder angstig of somber en meer gefocust te voelen. Ook neemt de spanning in je spieren af.

De symboliek van de beweging
Wandelen kan ook symbolisch staan voor verandering en vooruitgang. Je voelt je al lopend in staat om vooruit te bewegen en obstakels te overwinnen.
Als je wandelt kom je letterlijk en figuurlijk in beweging!

Meer weten over mijn aanbod?